Maar een sukkel als ik blijft freelancen in de journalistiek


Rijk worden

Aan mijn bankrekening zou je het niet zeggen, toch weet ik precies hoe je rijk moet worden.

Tip één luidt: begin een loterij. Elke week zie ik stomverbaasd hoe de mensen in mijn tabakswinkeltje in de rij staan voor een lot van het een of ander. De kortstondige hoop op een fortuin blijkt mensen gelukkig te maken. Volgens mij word je veel sneller “gelukkig’ (lees rijk) als je zelf een loterij bestiert. Winst verzekerd.

Tip twee: begin een onderzoeksbureau. Wie ziet wat gemeenten en andere overheden aan externe onderzoeken uitgeven, trekt wit weg. Ambtenaren durven zelf niets meer, dus mag een onderzoeker voor veel geld komen uitleggen dat een rotonde in de Eikenlaan beter is dan een kruispunt en dat er met het afgedankte gemeentehuis iets nuttigs moet gebeuren. Verrassend! Zo’n onderzoek had ik ook wel willen doen, voor dat geld.

Maar een sukkel als ik blijft freelancen in de journalistiek. Om op te schrijven dat het onderzoeksbureau de gemeente een rotonde aanbeveelt, dat het gemeentehuis een nuttige bestemming moet krijgen. En dat het tabakswinkeltje om de hoek dit jaar een record aantal loten heeft verkocht.

Tip nummer drie: word nooit freelance journalist.

By |2019-01-06T13:29:50+01:0015 juli 2011|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.