Niets te verbergen, zegt de naïeveling


Risico’s

Een beetje hacker kan jou een mailtje sturen dat afkomstig lijkt van een bekende. Tante Mien of zwager Joost vraagt je te klikken op een link in het mailtje en zonder dat je het weet kan de hacker jouw hele computer doorpluizen. Digitaal gekraakt, zoals dat heet. Je merkt er niets van.

Via alle registraties op internet, mobieltjes en andere zegeningen van de vooruitgang kan iemand die dat wil al je gangen nagaan. Ook Google schijnt daar aan mee te werken. Ik heb de oorlog niet mee gemaakt, maar iets zegt me dat we de verkeerde kant op gaan. “Ik heb niets te verbergen’, zegt de naïeveling die zich niet druk maakt om persoonsgegevens die op straat liggen. “Dat hadden de joden ook niet’, pleeg ik dan een beetje hardvochtig tegen te werpen.

Na elk fysiek ongeluk gaan er stemmen op om een fietshelm te verplichten, skiërs met opblaaspakken te beschermen tegen lawines. Op het gebied van gezondheid willen we overijverig elk risico uitsluiten. Ondertussen halen hackers jouw bankrekening leeg en valt de politie je huis binnen omdat je, voor een werkstuk, een website over het maken van bommen hebt geraadpleegd.

Daar helpt geen fietshelm of opblaaspak tegen.

By |2015-12-02T20:07:31+01:002 maart 2012|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.