Alleen de mens wijkt natuurlijk weer af


Voyeurisme

Een “pop’ met al zijn spieren bloot hangt in de ringen. Andere huidloze creaties zitten aan een pokertafel. Eén van de spelers houdt een kaart tussen zijn tenen. De tentoonstelling Bodyworlds, van geprepareerde lijken en ingewanden, toont het allemaal.

Vrijwel elk zoogdier is gebouwd op één miljard hartslagen, meldt een informatiebord. Het hartje van een muis klopt veel sneller dan dat van een olifant, daarom wordt dat laatste dier veel ouder. Alleen de mens wijkt natuurlijk weer af van die regel. Op ons 27e zouden we volgens die miljardhartslagentheorie op moeten zijn, maar we gaan veel langer mee.

Dankzij de geprepareerde lichamen weet ik nu precies hoe we er van binnen uit zien. Het middenrif is een plaat die het hart en de longen ondersteunt, daaronder zitten maag en de veel grotere lever en dan volgt het grootste stuk, met de verse worst. Pardon, de darmen.

Het is een luguber idee, dat mensen hun lichaam beschikbaar hebben gesteld voor ons voyeurisme. Maar toegegeven, er kan geen biologieles tegenop.

By |2015-12-02T20:07:31+01:0011 mei 2012|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.