Dat zijn toch cijfers waar je van schrikt


Douchen

Voor de productie van één fles frisdrank heb je honderd liter schoon drinkwater nodig. Dat zijn toch cijfers waar je van schrikt.

Anderen bestempelen mij als een behoorlijke milieufreak. De auto roest meer van het stilstaan dan van het gebruik, in het winkelwagentje ligt vooral eko-spul en vlees ik eet ik eigenlijk nauwelijks meer. Maar ik heb één zonde: lekker lang douchen.

Twee hoogleraren hebben mij nu uit mijn schuldgevoel getrokken. ‘Korter douchen, een regenton en de kraan dichtdoen tijdens het tandenpoetsen zet nauwelijks zoden aan de dijk’, betogen ze in een artikel in NRC. Veel belangrijker is wat je koopt en eet. Voordat die biefstuk op je bord ligt, bijvoorbeeld, ging er drieduizend liter water doorheen. Jaja, voor die ene biefstuk.

Ik wist al dat veel rozen in Kenia worden geproduceerd onder barre omstandigheden. De arbeiders worden vergiftigd en uitgebuit, het benodigde water voor de teelt kan in Kenia heus wel voor andere zaken worden gebruikt.

‘Romantische’ rozen komen hier al lang niet meer op tafel. Maar als u mij excuseert, dan ik ga nu wel even douchen. Lekker lang.

By |2016-11-24T09:37:29+01:0024 november 2016|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.