Negentig vragen in sneltreinvaart


Mes op tafel

Omdat ik wel eens aan wilde schuiven bij Joost Prinsen, deed ik laatst mee met een voorronde voor de tv-quiz Met het Mes op Tafel. In een grote zaal in de Hilversumse studio’s zaten we met enkele tientallen kandidaten aan een grote tafel. In sneltreinvaart werden er negentig vragen doorheen gejast, die we schriftelijk mochten beantwoorden.

Natuurlijk was het na afloop buiten bij de rokers het gezelligst. Een jonge knul, student, wist zeker dat de vierde letter van het Griekse alfabet de delta was, maar Saskia Noort als auteur van De Eetclub was hem onbekend. De gevraagde astronoom zou best eens Copernicus kunnen zijn en de grootste staat van de VS Alaska. Oja, stom stom, dat was de meest gehoorde kreet daarbuiten op het rookterras. “Vooruit, de dood of de gladiolen’, zei de student bemoedigend toen we gezamenlijk terugkeerden voor de uitslag.

Slechts veertien mensen waren door, hun namen werden opgelezen. De rest mocht protestloos aftaaien, “graag met een sportief applausje voor de winnaars’.

Ik heb mijn handen sufgeklapt, want mijn naam werd niet opgelezen. In een Hilversumse kroeg hebben we mijn verdriet verdronken.

By |2015-12-02T20:07:59+01:0016 mei 2014|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.