Als je maar op de juiste knoppen drukt


Waar blijft George?

Elektronische apparaten kunnen doorgaans meer dan ik kan. Met mijn laatste aankoop, een dvd-recorder, is het hetzelfde liedje.

Volgens de gebruiksaanwijzing kun je er mee skippen, finaliseren, timeshiften, dubben. Wie weet kun je er George Clooney uit toveren om je voeten te komen masseren. Als je maar op de juiste knoppen drukt.

Al die weelde gaat aan mijn neus voorbij. Deze eenvoudige tv-kijker springt al een gat in de lucht als ze het apparaat überhaupt aan de gang krijgt.

Op drie pagina’s staat uitgelegd hoe je de juiste stekkers in de juiste contacten steekt. Batterijen in de afstandbediening plaatsen (een hoofdstukje apart in de gebruiksaanwijzing), lukt óók. Volgende stap, de zenders programmeren, doet het apparaat gelukkig zelf. Nederland 2 zit nu wel verwarrend onder opnamekanaal 3, maar ik pieker er niet over dat handmatig te gaan verzetten.

Na een stief uurtje proberen en studeren, gebruiksaanwijzing op schoot, is het tijd voor de wave. Mijn dvd-recorder is gedresseerd. Hij neemt op wat ik wil en laat het, op commando, nog zien ook. Bravo. Waar die tachtig andere knopjes op de afstandbediening voor dienen, geen idee. Volgens mij zitten ze er voor de sier, om ons als gebruiker een minderwaardigheidscomplex te bezorgen. Title, subtitle, repeat, code, marker: druk ze gerust in, er gebeurt toch niets.

Voorlopig ben ik tevreden. Het apparaat doet waar ik het voor gekocht heb. Al kan ik niet wachten tot George Clooney er uit komt gestapt.

By |2019-01-06T13:29:50+01:0013 november 2009|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.