Dat leugentje om bestwil hielp prima


Kwade wil

Op meditatieles leren we dat er een stuk of vijf blokkades zijn die het mediteren bemoeilijken. Kwade wil is er een van. Met kwade wil bedoelt men alles tussen een kleine ergernis tot en met diepe haat. Interessante benaming. Kwade wil impliceert dat je die gevoelens bewust zelf oproept en in stand houdt. Kun je het bloed van je baas wel drinken, dan ligt dat niet aan hem maar aan jou. Laat je je gek maken door een zoemende mug in het donker, dan ben je zelf verkeerd bezig.

Ik las eens een verhaal van een, later succesvolle, auteur die een tijdje op een krakkemikkige kamer leefde in Berlijn. Een van de mankementen van het huis was een steeds doorlopende wc. Om te voorkomen dat hij “s nachts gek werd van dat geluid, stelde hij zich voor dat het een lieflijke waterval was. Dat leugentje om bestwil hielp prima, hij sliep als een roos.

Tientallen jaren later kocht hij een mooi huis, nabij een echte waterval. Men raadt het al: slapeloze nachten omdat hij steeds moest denken aan de doorlopende wc uit zijn arme jaren in Berlijn.

Alleen met heel veel goede wil kun je dat terugdraaien.

By |2015-12-02T20:07:32+01:0015 april 2011|Columns|0 Comments

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.